Noen nyheter som påvirker reising

Reisebransjen er definitivt spennende, både for deg som reiser og for selskapene. Noen ganger blir det kanskje litt vel spennende, og ingen liker forsinkelser og kanselleringer. Samtidig har ikke reiseselskapene noen enkel jobb med å planlegge etterspørsel lenge før sesongen.

Utfordringer med Boeing 737 MAX

I løpet av våren 2019 har det vært utfordringer med det populære flyet Boeing 737 MAX. Det er altså den nye versjonen fra Boeing som det er snakk om her, ikke de tradisjonelle Boeing 737 flyene som står for en svært stor del av verdens flytrafikk.

Likevel står det nå hundrevis av fly på bakken som egentlig skulle ha flydd nordmenn frem og tilbake til eksotiske destinasjoner eller europeiske storbyer. Det er flere selskaper som påvirkes av dette, både tradisjonelle flyselskaper og charterselskapenes egne datterselskaper har kjøpt inn dette flyet.

Forhåpentligvis løser seg denne situasjonen i god tid før den store reisesesongen, slik at det blir lettere for selskapene å avvikle trafikken.

Flyskam eller ikke flyskam?

Et annet spørsmål som har vært høyt på dagsorden i 2019 er såkalt «flyskam», det vil si hvorvidt du som reiser med fly, skal skamme deg for det eller ikke. Per i dag er det sannsynligvis få i Norge som egentlig har fått seriøs flyskam, men i Sverige er det et hett tema. Det er selvfølgelig vanskelig å avgjøre hvor stor andel av svingninger i etterspørsel som eventuelt skyldes «flyskam», heller enn andre årsaker som økonomi eller andre interesser.

Det blir spennende å følge utviklingen fremover, hvis etterspørselen etter flyreiser synker betraktelig kan det få både naturlige konsekvenser, som lavere priser i en periode, men også andre uventede effekter. For eksempel kan det være at en større andel av flåtene til enkelte flyselskaper vil trafikkere ruter fra Norge hvis etterspørselen synker dramatisk i Sverige. Uten tvil en spennende utvikling.